England - Skotland - Irland - Frankrig 2015

Kapitel 1

Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5
Kapitel 6 Kapitel 7

Kapitel 8

Kapitel 9 Kapitel 10
Ahrenkiels.dk Andre af vore autocamperture  

 

Falkirk Wheel, en skibselevator i Skotland, hvor ingeniørkunst, design og Archimedes Lov går op en højere enhed.

 

Øverst ses kanalen der fører til 1. sal, og når elevatoren arbejder, er der lukket for vandet. Hele arrangementet drejer om akslen mærket med blåt, og de to "badekar" (mærket med rødt) hvori skibene ligger, drejer inde i cirklen. I føle Archimedes Lov vejer de 2 sider altid lige meget, så der kræves meget lid energi for at dreje elevatoren. Der bruges kun 1,5  Kilo Watt time for at dreje elevatoren ½ omgang, og for at løfte og sænke 600 tons 24 meter. Omdrejningsretningen skifter hver 5 gang for at slide jævnt på mekanikken.

 

Der går turbåde, så man kan prøve elevatoren, hvilket er meget populært. Ud over at være en stor hjælp til trafikken på kanalerne, er stedet også blevet en kæmpe turist attraktion. Båden hedder naturligvis Archimedes.

 

Autocamperpladsen var optaget af et lukket arrangement, så der kunne vi ikke overnatte. Men lige ved siden af, er der en parkeringsplads, hvor man kan holde.
55°59'58"N  3°50'20"W; Parkeringsplads, der er gratis om natten, men gebyrbelagt om dagen, så vi måtte af med 2£.

 

Langt ude på McSenneps mark, finder vi et lille uskyldigt bondehus. Men under jorden finder vi Scotland Secret Bunker, som var et kæmpe anlæg til at styre Storbritannien i tilfælde af en atomkrig, da den kolde krig rasede. Her skulle Premiere Ministeren, BBC og mange andre institutioner styre begivenhederne. Det meste af bunkeren er åbent for publikum, og inventaret er bevaret siden lukningen i 1993. Der er dele af anlægget der stadig bruges af militæret.

 

Fjernskrivere.

 

Kontorer i massevis.

 

En lille kirke er der også.

 

Der er også mulighed for at sove på vagten.

 

Golfspillernes paradis St, Andrews i Skotland. Der er adskillige golfbaner i byen, og den mest kendte er The Old Course, men den kommer man vist ikke i nærheden af som turist.

 

I Montrose lidt nord for St. Andrews fandt vi en dejlig plads ved en frugtavler.
Brit Stop DD109EW; Gårdbutik, men ingen faciliteter.

 

Gårdbutik og cafe'.

 

Smart jordbærmark, hvor vand og gødning tilsættes i det overdækkede areal, og som er meget venlig overfor jordbærplukkerne.

 

Nu var tiden inde til at prøve kræfter med de Skotske højlandsveje, og det var en stor oplevelse. Rigtig flot natur, og ringe trafik. På de små smalle veje omgivet af stengærder, var det virkelig en fordel at køre i autocamper. Vi sidder højt oppe, så modkørende spottes tidligt, så man kan søge vigeplads. Jeg vil ikke anbefale at køre i højlandet med store campingvogne, og det er også forbudt visse steder.

 

Vi havde udset en Brit Stop ved et skicenter, men det blæste og var koldt, så vi forsatte turen ned i dalen.

 

De lyngklædte bakker tog sig flotte ud.

 

Ved et tilfælde spottede vi en lille rasteplads for enden af en blind vej ved floden Spey i nærheden af Craggan. For Whisky kendere lyder navnet Spey bekendt, da der langs floden ligger en række destillerier, og whisky fra dette område kaldes da også "Speyside". Andre kendte områder er "Highland", "Lowland", "Island" og naturligvis "Islay" som vi behandler grundigt senere i reportagen.
57°18'53"N 3°50'20"W; Gratis parkeringsplads for enden af blind vej.

 

Skotland er kendt for højlandskvæget, men det er nu ikke mange man ser.

 

Søen Loch Ness er en del af søsystemet, der skærer skråt ned gennem Skotland fra Inverness i nord til Oban i sydvest. Der lever angiveligt et uhyre i søen, og vi fik da et glimt af den, desværre nåede jeg ikke at tage et billede. Langs søen ligger der flere besøgscentre, men det var søndag og vejret strålende, så alle skotter var på tur til Loch Ness. Vi opgav derfor at finde en parkeringsplads ved søen.

 

Længere mod syd ved Loch Lochy, var der masser af tomme rastepladser.

 

Planen var at overnatte ved Skotlands højeste bjerg Ben Nevis (1345 m), men det er en naturpark som det ikke er tilladt at bruge om natten. På havnen i Fort William er der en stor parkeringsplads, med store båse afmærkede med autocampersymbol, men der står også overnatning forbudt. Vi købte en P-Billet til autocamper, og den gjaldt i 24 timer, så efter at have talt med en lokal, besluttede vi at blive.

56°49'13"N  5°6'32"W; P-plads med gebyr 2£.

 

 

Kapitel 1

Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5
Kapitel 6 Kapitel 7

Kapitel 8

Kapitel 9 Kapitel 10