Med Signe og Viktor til Centralasien 2014 * 14700 km gennem 8 lande og besøg i 5 hovedstæder

 

Letland

Moskva Kostroma Perm Ekaterinburg Astana Astana-Alamty Øst for Almaty Almaty-Baikonur Ørken Vilnius Warszawa
       

Næste side

Forrige side

Andre ture med Signe og Viktor

Ahrenkiels.dk

 
 

Moskva en moderne storby med historie

 
De fleste rynker på næsen, når man siger Moskva, og hvis man siger tag campingvognen eller autocamperen og kør derover, så bliver man erklæret tosset i hovedet. Men der er ingen som helst problemer i at køre derover på egen hånd, udviklingen i Rusland går så hurtigt, at man næsten ikke kan følge med. Vi var der første gang i 1985, hvor byen var grå og befolkningen ligeså, men i dag er det en moderne storby med store biler, velklædte russere med smart phones og mærkevarebutikker. Naturligvis er området omkring Den Røde Plads og Kreml, det mest besøgte, men der findes meget andet at se, og så er Moskva godt forsynet med parker og grønne områder, ja nærmest skove inde i byen. Vej M9 fra Letland til Moskva (ca. 600 km) er i god stand og det frygtede DPS færdselspolitiet er nærmest usynligt. Man skal dog huske at løse visum, og så lige vænne sig til russernes kørestil, hvor der overhales både højre og venstre om.

I Sokolniki Park, som er let at finde, da den ikke ligger langt fra en af de brede ringgader, er der lavet en helt ny campingplads, som efter russiske forhold er rigtig fin. Der er indkøbsmuligheder i nærheden og sporvognen kommer næsten forbi pladsen. Man kan også tage en travetur gennem den enorme park (4 km) til metroen, og nå Den Røde plads på 13 minutter. Moskvas metro er Verdens største og mest velfungerende. Togene kommer næsten hvert minut, og nettet godt opbygget. En tur med metroen i Moskva er et must, da mange af stationerne er de rene kunstværker, og samtidig koster det næsten ingen ting. Køb en billet til 3,- dkr og husk at stå af ved de flotteste stationer, og tag næste tog et minut senere. Alt andet er til gengæld dyrt i Moskva.

 

Campingpladsen i Sokolniki Park. Bemærk at der er streger både i vejsiden og på midten samt fodgængerovergange, og det er altså bare en campingplads.

 

Lige ved campingpladsen ligger denne park

 
Vi havde hjemmefra bestilt en guidet bus og gåtur i Moskva, og vi var blevet anbefalet at gøre en søndag pga af trafikken. Der var ikke trafik i gaderne, men til gengæld mange mennesker på gaden. Første stop var den imponerende Vasilij Katedral for enden af Den Røde Plads.
 

Den Røde Plads er ikke rød, men det er den 2200 meter lange mur omkring Kreml. Muren er mellem 5 og 19 meter høj og 20 tårne, der er forskellige.

 

Midt på pladsen findes Lenin Mausoleet, hvor banditten ligger til beskuelse. Om søndagen er køen på flere timer, så vi lod ham være i fred. Oven på Mausoleet er der balkon, hvor de store står ved militærparaderne, som vist er en saga blot.

 

Ved den evige flamme står døgnet rundt vagter, som bliver afløst hver hele time.

 

Vagtskiftet bør man se. Det foregår med strækmarch og er meget taktfast.

 

Ved Kremls mur står også en statue af Marshall Zhukov, den berømte russiske hærfører fra 2. Verdenskrig.

 

Med facade mod Den Røde Plads ligger varehuset GUM, som rummer alle kendte mærkevarer, samt pelse og diamanter i den bedre kvalitet. Til venstre åbner en forretning med tasker.

 

Mens fruerne kiggede på pelse og diamanter, som de alligevel ikke ville eller kunne købe, kiggede nogle af vi mænd på russiske veteranbiler, som var udstillet i varehuset.

 

Vi kørte et lille stykke i bus og gjorde holdt ved Leo Tolstoys hus, som i dag er museum. Det blev kun til et kort fotostop.

 

Tolstoys hus. Hans mest berømte værker var vist Krig og Fred og Anna Karenina.

 

Rækken af ænder er vist nok en gave fra Fru Bush. Søde er de, og de bliver ofte kælet med.

 

Overalt i det tidligere Sovjetunionen restaureres kirker. Under kommunismen blev de mest anvendt til at lagre kartofler og grøntsager.

 

Naturligvis bygges der også nyt.

 

En af Moskvas såkaldte 7 søstre er universitetet. Huset rummer 50.000 mennesker, heraf 5000 professorer og 4000 forskere. Bygningen er 240 meter høj.

 

Luzhniki Stadion i Moskva blev opført til OL i 1980, og hed dengang Lenin Stadion. I 1985 var vi til fodboldlandskamp derinde. Vi tabte 1-0 til Sovjetunionen, men vandt puljen og kom til Mexico med Pionteks drenge, Elkjær - Laudrup osv.

 

I en af de mange parker dette springvand.

 

I samme område, sejrsmonumentet for Den Stor Fædrelandskrig 1941-1945.

 

Dagen efter busturen, tog vi alle 12 med metroen på egen hånd i Moskva. Vi stod af ved flere stationer, bare for at se udsmykningen.

 

Et andet eksempel

 

Da vi stod af metroen ved Lenin pladsen, delte vi os i mindre grupper. 5 af os valgte at se Kreml bag muren. Kanonen er støbt i bronze og er meget voldsom, men har vist aldrig affyret et eneste skud. Kuglerne vejer 1 ton stykket

 

Zar Klokken er verdens største, og står ved foden af Ivan Velikij-klokketårnet i Kreml. Den vejer 200 tons, er 14,6 m høj med en største diameter på 6,6 m. Under en brand i 1737 faldt den ned fra en midlertidig ophængning. Da man hældte vand på den, for at køle den af, faldt et stykke på 11,5 ton af. Bygningen i baggrunden er under restaurering og facaden er kun en presenning med tryk.

 

Der er vist 5 kirker i Kreml, så Putin burde være et kristent menneske.

 

Guldkupler på kirkerne, men dårlig asfalt på vejene. Måske kirken har fundet en guldåre.

 

Flotte og meget velbesøgte er de.

 

Efter en varm dag i Kreml, gør det godt med en kold fad. Jeg havde glemt hvad mørk hedder på russisk.

 

Letland

Moskva Kostroma Perm Ekaterinburg Astana Astana-Alamty Øst for Almaty Almaty-Baikonur Ørken Vilnius Warszawa
       

Næste side

Forrige side

Andre ture med Signe og Viktor

Ahrenkiels.dk