Med Signe og Viktor til Centralasien 2014 * 14700 km gennem 8 lande og besøg i 5 hovedstæder

 

Letland

Moskva Kostroma Perm Ekaterinburg Astana Astana-Alamty Øst for Alamty Almaty-Baikonur Ørken Vilnius Warszawa
       

Næste side

Forrige side

Andre ture med Signe og Viktor

Ahrenkiels.dk

 

Lang køretur på blandet vej med økonomikørsel

 
Turen fra Astana til Almaty blev godt  på 1200 km, og bragte os gennem steppe- og sølandskaber. Vejen svingede fra fremragende til dårlig passabel. Undervejs konstaterede vi, at diesel var blevet mere end svært at opdrive, idet alle tankstationer meldte udsolgt. På et tidspunkt var det ved at være kritisk, men vi vurderede at kunne nå til Balquash, hvor der efter kortet var mange tankstationer. Med 100 km tilbage begyndte flere tanklamper at lyse, så vi gjorde holdt. Nogle af deltagerne havde større reservedunke end andre, så der blev delt lidt ud, til dem der manglede. Her så vi en af fordelene ved at følges i en gruppe.

Vi kørte som ofte før forrest i Signe, og det er vel den mest økonomiske plads i en kortege, så vi manglede ikke diesel. Vi blev enige om at køre forbi en planlagt seværdighed, på grund af situationen. Ved flere lejligheder havde jeg, baseret på tidligere erfaringer, fortalt at der altid dukker problemer på den slags ture. Det var ikke Gardasøen vi var på vej til, og hvad er der ved at køre til seværdighed, og ikke komme videre? Ærgerligt men nødvendigt!

 Jeg bad over radioen de 5 vogne med ens motor og gear om at køre i 6. gear med 1750 omdr./min  (70 km/t) og sætte fartpiloten til. Det betød at vi kørte 15 km/l eller mere på den forholdsvis gode og frem for alt lige vej. Vi nåede til Balquash, og den 5. eller 6. tank havde diesel. Flertallet af vognene havde igen tanklamper der lyste, og Signe havde tilbagelagt næsten 1100 km på 80 liter. Det var blevet sent, så vi overnattede på et areal ved siden af tanken.

 

Der er mange biavleren langs vejene i Kazakhstan og Rusland

 

Her et mobilt anlæg, så bierne let flyttes hen hvor der føde til dem.

 

Lidt udsædvanligt er en sidevej belagt med noget der ligner asfalt. Vi skulle dog ikke denne vej. Bemærk de enorme hvedemarker.

 

Vi holdt frokostpause ved en gravplads for tvangsarbejdere, der knoklede sig ihjel. Der er rejst mange mindesten fra de forskellige folkeslag, der var berørt.

 

En flok heste skulle over vejen

 

Der deles brændstof for at sikre at alle kunne nå Balquash.

 

Tankstationen nås på de sidste dråber for flere af os. Tanken overfor havde udsolgt ligesom dem man ser i baggrunden. Denne havde kun superdiesel til 140 tenge (4,25 dkr mod normalt 3,48 dkr), men alle betalte gladeligt. Dagen var reddet og stemningen var god, på trods af det sene tidspunkt.

 

Næste formiddag holder vi kaffepause ved nogle kameler, de første vi så på turen.

 

Hvem mon kamelerne pukler for.

 

Selv om steppen ser gold ud er der liv. Fyren her, er god til camouflage.

 

Et stykke fra hovedvejen spotter vi en dejlig plet til overnatning.

 

Udsigten fra vognene fejlede heller ikke noget

 

Jonna havde skumle planer, for næsten ubemærket, snød hun sig til en svømmetur i søen. Hun var da våd, da kun kom tilbage.

 

Efter en rolig aften og nat, så vi solen stå op næste morgen.

 

Hoppemus eller Steppemus, som der er rigtig mange af.

 

Vi kørte en lille omvej mod Almaty for se nogle helleristninger. Vejen derud var lejlighedsvis god, som her, men en Dromedar bad os holde lidt tilbage.

 

Helleristningerne finder man i klipperne her. Man må ikke færdes i området uden guide, og selv om han ikke talte andet end Kazakh, så forstod vi hans fagter. Både parkering og guide var overraskkende nok gratis, men vi gav guiden en lille skilling for fremvisningen.

 

Figurerne ligner dem vi ser i Norge og Sverige.

 

Aner man lidt erotik til højre?

 

For første gang i mit liv traf jeg en ægte cowboy. Vi fandt en egnet overnatningsplads ved en sø inde på en mark. Før vi var kommet på plads kom cowboyen, og fortalte at området og søen var hans, og vi skulle køre igen. Jeg gav ham 2000 tenge på vegne af hele gruppen (ca 60.- dkr.) og sagde OK, men cowboyen kiggede ned i min pung, og sagde Ne OK. Jeg gav ham 1000 mere, og så sagde han OK, og stak mig næven som tak for handelen. Her rider en glad cowboy sin vej, uden vi anede om området virkelig til hørte ham. Han overnattede selv i et krat på den anden side af søen, men næste morgen kom han og ønskede os god tur, hvorefter han forsvandt i en støvsky.
 

Som det ses på billedet var det et udmærket sted trods støvet fra den knastørre steppe.

 

Letland

Moskva Kostroma Perm Ekaterinburg Astana Astana-Alamty Øst for Alamty Almaty-Baikonur Ørken Vilnius Warszawa
       

Næste side

Forrige side

Andre ture med Signe og Viktor

Ahrenkiels.dk