Kapitel 11

Polarcirklen og Torneälven

 

Mandag d 24 juni kl. 13 nåede jeg efter 1700 km endelig polarcirklen, som var mit første mål. Det var en utrolig oplevelse, netop hvor Torneälven krydser polarcirklen er der et pragtfuld vandfald. Det er ikke ret højt, men det er smalt i forhold til elvens øvrige løb. Jeg sad et par timer og betragtede dette fantastiske syn, hvor elven i al sin kraft vælter frådende frem over klipperne. Hele dagen fulgte jeg Torneälven, som er den sidste frie älv i Sverige (dvs. ingen reguleringer eller kraftværker). Den danner grænsen til Finland, og jeg kørte på den svenske side hvor der trods vejens fine standard, så at sige ingen trafik var. Langs hele det nedre løb så jorden vældig frugtbar ud, og der var da også en del landbrug. Efterhånden som jeg kom mod nord, blev landbrugsarealerne afløst af skov.

En af turens allerbedste dage ender ikke ved et overnatningssted, men simpelt hen stedet. Pladsen som  havde en stor P plads til biler (der kom ingen), lå helt ned til älven, kun adskilt af en 20 m høj skrænt, så der var rigeligt af frisk vand. Der var et par lokummer og rundt i skoven var der flere bålpladser med borde og bænke. Jeg tændte straks et bål, det tyndede noget ud i myggene, og tilberedte et måltid mad. Mens jeg sad og spiste begyndte det at regne lidt, men hvad gjorde det, jeg flyttede bare ind i et hus der var opført på pladsen.

Det bestod af et stort rum med bænke hele vejen rundt, og midt på gulvet var der et ildsted. Jeg flyttede et par bænke sammen, så de dannede en seng, derefter fyrede jeg lidt for at komme af med myggene, der også var flyttet indendørs. Hytten, der var lavet af bjælker, bar præg af mange besøg gennem tiden. En hel del mennesker havde skåret deres navne og datoer i træværket.

Den nyeste var fra 13 juni, da et tysk par var kommet forbi på bryllupsrejse, selvfølgelig på cykel på vej til Nordkapp. Jeg lagde mig til at sove sådan set i brudesuiten, men der kom ingen selskab til mig. Nu var jeg jo i Lappland og det fik mig til at tænke på mine noget medtagne dæk, uden det havde indflydelse på nattesøvnen.

 

 

FORRIGE SIDE       NÆSTE SIDE              INDLEDNING        AHRENKIELS.DK