Med Signe og Viktor til Skt. Petersborg - Murmansk - Nordkapp 2009

 Del 1 Randers - Skt. Petersborg              Del 2 Skt. Petersborg - Murmansk            Del 3 Murmansk - Randers           Hovedsiden

 

  Dag 18 Murmansk - Tana Bru (Norge)

Klar til afgang fra Murmansk i tåge selvfølgelig.

 

Efter to begivenhedsrige uger i Rusland, fra Skt. Petersborg i syd gennem Karelen over Kola halvøen og til Murmansk i nord, var tiden kommet til at vende skuden mod vest og næste mål Nordkapp i Norge. Vi var ikke kommet langt ud af Murmansk på vej mod Kirkekenes i Norge før vi kom ind i militært område. Det kunne ses, idet vi passerede en masse militære forlægninger af meget forskellig standard, med en masse gamle udrangerede militærkøretøjer. Vi måtte også stoppe ved et par kontrolposter, hvor vi viste pas og blev registreret. Vi tillod os stik mod alle regler, at holde en tissepause, men uden dog at blive generet at myndighederne. Det var et trøstesløst syn der mødte os, da vi kom til minebyen Nikel, hvor alt vegetation er  dødt i et stort område på grund af den hensynsløse omgang med naturen. Da vi nærmede os grænsen til Norge, bemærkede vi flere rækker pigtråd og en masse vagttårne, hvilket mindede os om, at vi havde været bag "jerntæppet". Grænsepassagen forløb noget lettere ved udrejsen, men der var heller ikke andre kunder i butikken end vi 19 vogntog. Det der tog længst tid var undersøgelsen af Signe. Den russiske tolder rodede alt igennem, og han insisterede på at komme i vandtanken under sæderne, men med fagter fik jeg forklaret manden at det var vand. Da toldeftersynet var overstået kørte vi enkeltvis til Tana Bru, hvor en del af os havde aftalt at overnatte. Nogle af deltagerne sagde farvel straks vi var i Norge, idet de ikke ønskede at tage med til nordkapp.

se fotos fra dagen her serie 18

 

  Dag 19 Tana Bru - Nordkapp

På vej til Nordkapp gjorde vi holdt ved Silfar Canyon

 

Turens sidste dag med fælles mål, nemlig turen afslutning, der var planlagt til Europas nordligste P-Plads. Vi havde aftalt at køre enkeltvis derop, og vi valgte den nordlige rute, som gik over fjeldet. Vi startede fra Tana Bru meget tidligt, idet vi ikke havde stillet uret de to timer tilbage, som vi var foran i Rusland, så vækkeuret ringede 5:30 lokal tid! Det småregnede og lovede ikke godt for en Nordkapp tur, men vejret skifter jo hurtigt i Nordnorge. Vi gjorde holdt ved Silfar Canyon, som er en imponerende slugt, med en brusende elv i bunden.

I det nordlige Skandinavien er der i modsætning til Rusland en masse rensdyr, som jo er meget søde at se på, og de bruger vejen temmelig meget, ligesom der var mange fåreflokke på vejene, og fårene flytter sig ikke sådan uden videre, når de først har lagt sig til rette. Der blev tid til lidt indkøb og pludselig kunne vi læse hvad det var vi købte, men til gengæld var priserne væsentlig højere på alting. Efterhånden som vi kørte nordpå, klarede det mere og mere op, og da vi nåede ud på plateauet ved Nordkapp var der flot sol, men en smule køligt. Vi var selvfølgelig først ude ved det kendte vartegn globen, som jeg havde kysset i 1991, efter at have cyklet dertil fra Randers, og resten af Norkappcentret så vi også.  Hen mod aften ankom de sidste deltagere fra vores "ekspedition", og det var kun at vente til midnat og håbe på sol og champagne.

se fotos fra dagen her: serie 19

 

  Afslutningen på Nordkapp

Midnatssol Nordkapp

 

Som aftenen skred frem blev vi mere og mere optimistiske, og da vi mødtes ved Peers camper kl 23:30 stod vi fuld i sol og fik en farvelforfriskning. Det var jo blevet tid til at sige farvel og tak for denne denne gang, og hilse pænt af med de mange nye venner vi havde mødt. Ved midnatstid valfartede den store menneskemængde, der var dukket op, ud til globen, og det var et betagende syn at se  moder sol danse hen over havet for igen at stige mod en ny dag. Efter at have gået rundt en times tid, satte vi os på nogle sten i midnatssolens skær sammen med Bente og Erik og nød et glas champagne. Vi har set midnatssol mange steder, men aldrig smukkere end den aften på Nordkapp.

Tusind tak til Mads Nielsen og Peer Neslein for en fantastisk tur, som vi aldrig glemmer. Det var betryggende at have professionelle campister med i Rusland. Vi vil også takke alle vore medcampister for godt samvær og de mange hyggelige stunder vi tilbragte sammen. Det er ikke sidste gang vi har rejst med campingferie.dk, så måske ses nogen af os igen.

se fotos fra midnatssolen her serie 20

  Dag 20 Nordkapp - Karasuando (Sveriges nordligste købstad)

Farvel til Honningsvåg, hovedstaden på øen Magarøy hvor Nordkapp ligger

Magarøy er jo forbundet til fastlandet med en 7 km lang tunnel, hvor man kommer 212 meter under havets overflade. Vi fik aldrig opklaret hvorfor en autocamper på 7,5 meter skal betale 2 gange 460 NKR, mens et vogntog med bil og campingvogn kun koster 2 gange 145 NKR? Man kunne mistænke bompengeselskabet for at udnytte de utroligt mange autocampere der kører til Nordkapp.

Vi havde nu kun 6 dage tilbage af ferien, og vi valgte at køre ad vej 45 gennem Sverige hjem. Vi har kørt på 45én masser af gange, men aldrig helt fra Karasuando til Randers, så det valgte vi. Vi startede tidligt fra Nordkapp og kørte via Alta og Kautokeino gennem en stump af Finland og til en skovvej syd for Karasuonado, hvor vi overnattede midt i naturen.

Nu var vi jo helt alene, og kunne gøre som det passede os, så vi holdt lidt flere pauser end vi var vant til. Det var særlig interessant for mig at køre noget af den vej tilbage, som jeg i 1991 havde taget på cykel.

se fotos fra dagen her serie 21

 

 

  Dag 21 Karasuando - Kitajaur

Polarcirklen syd for Jokkmokk i Sverige

 

Vi fulgte som skrevet vej 45, der bortset fra et par vejarbejder, er en fin landevej med ringe trafik, så det var mere afslappende at køre her end på de russiske veje.

Frokostpausen var henlagt til parken ved Porjus kraftværket, og der blev da også tid til at blunde lidt i græsset, indtil en mærkelig lyd vækkede mig. Jeg lå faktisk få meter fra et T sted på en golfbane!

I Jokkmokk var vi inde på markedspladsen, idet vi var ude efter et rensdyrskind til at varme tæerne på, når vi bruger Signe om vinteren. Vi fandt ikke noget vi syntes om, så vi fortsatte mod syd og krydsede lidt syd for byen polarcirklen, som i modsætning til Rusland, er godt markeret og der er en stor P-plads. Efter det obligatoriske ophold fortsatte vi til Kitajaur, hvor Indlandsbanan krydser vej 45. Her ligger der en fin rasteplads og en souvenirbod, og vi fandt det skind som vi søgte. Vejret havde hele dagen været flot, og da stedet tiltalte os besluttede vi at overnatte her. Der var måske chancer for at se toget, som vi tidligere har kørt med, så det var værd at undersøge, og vi blev ikke skuffede. Toget kom og gjorde endda ophold ved trinbrættet i Kitajaur. Selv om vi kørte mange km føltes det som  en smuttur i forhold til etaperne i Rusland, men hvis tiden havde været til det, havde vi selvfølgelig gjort flere holdt.

se fotos fra dagen her serie 22

 

  Dag 22 Kitajaur - Lorås (syd for Strömstad)

Denne fine rasteplads brugte vi til overnatning

 

Vejret var meget blandet, og vi besluttede at køre så langt som vi orkede, så vi kunne få lidt mere tid længere sydpå, så der er ikke meget at skrive om. Vi fandt en passende rasteplads ved vejen, og på grund af kraftig regn måtte vi sidde inde i Signe og hygge os med en gang kasino og et glas russisk Vodka. Det var heller ikke så ringe endda.

 

  Dag 23 Lorås - Mora

Næste morgen var det igen blevet solskin.

 

For første gang på hjemturen havde vi bestemt dagens mål, som skulle være Mora. Vi har været der nogle gange før, men det er jo absolut en by der kan tåle gentagelser. Moraparken midt i byen rummer en stor og fin campingplads, og vi kørte direkte dertil og nående frem til frokost. Derefter en gåtur rundt i byen, hvor der var byfest af en eller anden art, så der var masser af leben.

Hvert år den første søndag i marts afholdes det traditionsrige Vasaloppet, som er et skiløb der starter i Sälen over strækker sig over 90 km, og målbyen er Mora. Her står den berømte port som alle 20 000 deltagere skal igennem for at have gennemført løbet, og den skal man selvfølgelig se hver gang man er i Mora.

Vi sluttede dagen med grill og et godt glas vin.

se fotos fra Mora her serie 23

 

  Dag 24 Mora - Håverud

Akvædukten i Håverud er meget besøgt.

 

Vi startede fra Mora tidligt og fik en kop kaffe ved Klarälven, som vi kender fra vor mange besøg i Värmland, nærmere betegnet Branäs området, som har dannet base for mange af vore efterårsferier. Men ellers gik det bare i 6 gear til Håverud, hvor vi havde planlagt vores sidste overnatningen på årets ferietur. Håverud der er kendt for sine sluser med akvædukten, er altid et besøg værd, og da der ligger en idyllisk lille campingplads lige ved anlægget, var det jo oplagt at tage sidste overnatning her. Vi manglede nu kun 180 km til Göteborg og så lige sejlturen, og de sidste 155 km hjem til Randers.

I Håverud havde vi den store glæde at møde Leif, en af vore slægtsforsker venner, der er kustode i det lokale museum. Det var rigtigt hyggeligt at møde en person man kun kender fra mails og et forum på nettet.

se fotos fra Håverud her serie 24

 

Vores Autocamper Signe, en Chausson Allegro 96 fra 2008.

Afrunding

Dag 25 bragte os hjem i god behold, og vi ser tilbage på en fantastisk tur, som havde bragt os gennem 5 lande. Alle betænkeligheder og bange anelser blev gjort til skamme, vi havde ingen problemer med noget som helst under turen. Her tænker jeg især på Rusland, som jo er belastet med en masse myter omkring det at færdes i landet som turist. Vi er også meget tilfredse med vores Autocamper Signe, der klarede turen uden at en eneste skrue gik løs eller skabe der  sprang op, og jeg skal hilse at sige, at hun blev testet igennem, ikke mindst den dag vi kørte fra Petrozavodsk til Kem.

Betænkelighederne omkring det at holde ferie sammen med så mange andre campister blev også gjort til skamme. Jeg syntes vi havde et fint sammenhold og en gensidig respekt for hinanden, så det er ikke sidste gang vi er på guidet tur med campingferie.dk.

Så måske ses vi derude, mange hilsner fra

Signe og Viktor, Jonna og John

 

 

Del 1 Randers - Skt. Petersborg              Del 2 Skt. Petersborg - Murmansk            Del 3 Murmansk - Randers           Hovedsiden