Johann Theobald Øhlenschlæger

DatoStedKilde
Født :26 Nov 1724Schonemattenwag, Hessen, TysklandPrivat
Død :Eft 1763Se noter-
Gift16 Jan 1757Schonematterwag, Wald-Michelbach, Tyskland-

Alder : 38
Stilling : Bonde

Noter : Den 28. aug.1759 afrejst fra Frankfurt.
Ankom til Viborg 15-19. okt. 1759, og lærte sig der landbrugsarbejde.
Den 17. maj ankom familien til Frederikshede.
Indberetninger i 1761: God bonde, dog egensindig.
Den 9 november var der berammet et forhørsmøde på Knudstrup Kro, på grund af et skænderi mellem Johann Theobald Øhlenschlæger og Andr. Diefenthaler, hvor Andr. blev beskyldt for at havde taget nogle af Johann Theobalds dagpenge, en alvorlig beskyldning, derfor mødet på Knudstrup Kro, der skulle afholdes af kolonikasserer Søren Thestrup og indspektør Lucas Klock, disse 2 mødte ikke op -kolonisterne kunne være vanskelige at styre-, og mødet udartede sig til en større diskussion mellem kolonisterne Andr. Diefenthaler, Georg Eigner og Jacob Schmidt på den ene side og Baltzar Barthold, Wedel Schwan og Johann Theobald Øh. på den anden side.
1. nævnte gruppe forlod kroen først, men blev indhentet af 2. gruppe ved enden af Knudstrup's agre, hvor de begyndte at slå løs på 1. gruppe med kæppe. Enden blev at Andr. Diefenthaler fik så mange klø, at han 2 timer efter sin hjemkomst døde, han havde dog inden nået at fortælle om hvem overfaldsmændene var.
De blev den følgende morgen arresteret og ført til Viborgs fængsel. På grundlag af de afholdte forhør, blev der af kolonikasserer Søren Thestrup rejst anklage mod de 3 kolonister for overlagt mord.
Fangerne sad i Viborg fængsel- rådhuskælderen -, men skulle afhøres i Lysgård-Hids herreds ret i Tinghuset i Hinge. Derfor skulle fangerne efter myndighedernes resolution bringes til Hinge af bønder fra Hald, medens bønder fra Silkeborg skulle retunere fangerne til Viborg. 1. retsmøde d.9.maj 1763 ved daggry.
Den 15 august skulle Schwan og Øhlenschlæger af praktiske grunde overnatte i Hinge og anbragtes lænkede i Bertel Villumsens gård, hvor 3 mænd fra byen skulle holde vagt over dem. Under påskud af dårlig mave fik de lov til at komme udenfor, hvorefter de stak af.
Den sidste fange Barthold blev d. 3. oktober dømt til døden ved herredstinget. Men undervejs til Viborg lykkedes det ham at undvige i Lemvig.
Hermed var retsforfølgelsen af de 3 drabsmænd en skandaløs fiasko, som savnede sidestykke i dansk retshistorie. Blandt den jyske bondebefolkning fik den almindelige skepsis over for kolonivæsnet, udløsning i et bredt smil.
Den 2. april 1764 læstes for retten i Lysgård-Hids herreds ting, Jyllands Landstings stævning kontra delinkventerne Baltzar Barthold, Th. Øhlenschlæger og Wendel Schwan, en tom formalitet, de 3 drabsmænd var over alle bjerge.
Vagtmændene var alle blevet afhørt og frifundet i beskyldninger om at have hjulpet fangerne på flugt.
Fra kræmmeren i Viborg, Søren Haslund, kom der et krav til Havredals beboere på 69 rdl. som betaling for underhold af de 3 arrestanter i Viborg rådhuskælder, idet Søren Thestrup og Lucas Klock havde givet forsikring som betaling for fangernes forplejning i arresten.


Læs bogen: Fra Alheden af Vald. Andersen side 128-138., kan lånes på biblioteket.

FarMor
Ludwig ØhlenschlægerMaria Katharina Schmitt
ÆgteskabBørn
- Krauss -

Johann Theobald Øhlenschlæger
~ 26 Nov 1724
† Eft 1763
Ludwig Øhlenschlæger
~ 01 Apr 1698
† 01 Feb 1757
Maria Katharina Schmitt
~ 16 Feb 1699
† 21 Feb 1762
Leonhard Øhlenschlæger
~ 20 Mar 1655
† før 1707


Anna Elisabeth
~ Omk 1660
† 14 Jan 1729
-
--
-
Adam Øhlenschlæger
- - † Før 1695
Margretha
- - -


- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -

Win-Family v.6.0Webmaster -------- Homepage29 Okt 2023