Del 1 Padborg - Gødding Skov Del 2 Gødding Skov - Hald Sø Andre ture Ahrenkiels.dk

 

I slutningen af august var vi til konfirmation ved et barnebarn i det Sønderjyske, og for at lave en tur ud af det, valgte vi at følge Hærvejen fra Padborg til Viborg på hjemvejen. Det blev en fantastisk tur langs vandskellet, og der er masser af historiske steder undervejs, og ikke mindst herlig natur og fred og ro. Langs ruten er der masser af af P-pladser, hvor man også kan holde med autocampere og endda overnatte helt uden forstyrrelser. Vi vil gerne dele vore oplevelser, så andre måske også kan få ideen.
 

 


Hærvejen er ikke en vej, der blev anlagt, men en vej der opstod gennem århundreder, primært langs vandskellet ned gennem Jylland. Vejen opstod naturligt, og man undgik de store bakker og alt for mange vandløb, da man jo ofte drev flokke af dyr med sig.
Langs hærvejen finder man en masse gravhøje, og andre tegn på den aktivitet, der er foregået gennem mange hundrede år. Ligeledes er der stadig bevaret kroer, og enkelte stumper af "original" Hærvej.
Hærvejen opleves nok bedst til fods eller på cykel, da dele af vejen ikke kan køres med bil. Man kan dog sagtens få et indtryk af vejen og dens historie i bil, eller som i vores tilfælde i autocamper.
Vi brugte 2 dage til strækningen Padborg - Viborg, men man kan sagtens bruge meget mere tid. Der findes os bekendt ikke bilkort over Hærvejen, så vi kørte efter cykelruterne, på de strækninger det er tilladt, og det faktisk det meste af vejen. Enkelte steder kan man parkere vognen og gå en tur, mens man lader historien fortælle.
En del af ruten er grusvej, men i meget fin stand, og ind i mellem lander man på et stykke hovedvej.
Der er meget mere at se, end et vi valgte, så søg oplysninger om Hærvejen, hvis du kunne tænke dig at køre turen.

God fornøjelse med at læse om vores Hærvejstur.

 

Det første sted vi gjorde holdt, var ved stedet hvor Bommerlund Kro engang lå. Den var berømt for sin snaps, Bommerlunder.
 
Man kan stadig se stengærdet, der omkransede markerne ved Bommerlund Kro. Det var jo vigtigt at kreaturerne blev lukket inde, mens dem der drev kvæget sad på kroen og drak Bommelunder.
 
Lidt nord for Bommerlund, finder man Gejlå bro, en dobbelt buebro i granit anlagt i 1818.
 
Gejlå bro kan kun krydses på ben eller cykel.
 
Pouls bro længere mod nord, er en enkeltbue bro opført i tilhugget granit i 1844, til afløsning af en egetræsbro fra 1744. Lidt nord for broen ligger resterne af Poul Kro, som nu er en del af en gård, hvor man tilbyder overnatning til vandrere og cyklister. Ved broen er der en P-plads, hvor du kan holde med din autocamper, eller bil.
 
Pouls bro kan forceres i autocamper, men pladsen er trang.
 
Det næste der dukkede op var Urnehoved Tingsted, der i århundreder dannede ramme som Sønderjyllands Tingsted.
 
Der en række mindesten ved urnehoved.
 
 
Et skilt viser at vi er i Toldsted. I dag er det kun en gård og en håndfuld huse, men i svundne tider var det et meget vigtigt sted på Hærvejen.
Læs om Arnkielerne på Toldsted her: https://www.dengang.dk/artikler/2172
 
Der hvor der i dag ligger en gård ved navn Toldsted, var der i 400 år et rigtigt Toldsted, hvor der blevet opkrævet told af de dyr der passerede Hærvejen. Det var skiftevis Hertugen af Gottorp og Den Danske Konge, der nød godt af tolden.
Arnkiel slægten, senere skrevet Ahrenkiel, var toldere på Toldsted i 200 år, og embedet gik i arv fra far til søn. Toldsted har været omgærdet af dramatik, såvel krige og brande, som familiære stridigheder. De fleste Arnkiel er nævnt i bøderegistrene for Aabenraa, og min tip 10 oldefar Jørgen Arnkiel, blev mistænkt for at putte noget af tolden i egen lomme, da der i nogle år ikke rigtig kom penge i toldkassen. Jørgen forklarede hertugen, at der ikke var kommet så mange kreaturer i de seneste år, og det lyder da logisk.
 
Hjordkær Kirke, som Toldsted hørte under.
 
Inde i kirken kan man stadig se Marina og Christopher Arenkils bænk fra 1676.
 
Hjordkær var det første sogn i Danmark der førte kirkebøger. Den ældste er fra 1573.
Christopher Arnkiel /Vitä Defunctus d. 9 de Febr (1694) : Humabatz d. 1. Marty
Christopher Arnkiel livet sluttede d. 9/2 1696 Stedt til hvile 1/3. Formentlig inde i kirken under gulvet, da der gik lang tid fra han døde til begravelsen. Han blev den sidste Arnkiel på Toldsted.
 
Hærulfstenen er en dansk runesten fra 800-tallet. Den står på Hærvejen i Øster Løgum Sogn og kaldes også for Øster Løgum-stenen. Stenen har været kendt siden 1592. Efter nederlaget i 1864 blev den flyttet til Tyskland, men i 1951 kom den tilbage og stå på sin oprindelige plads.

 

Immervad bro er den nordligste af de 3 berømte broer. Den er opført 1786, som en stenbjælkebro, og kan stadig passeres af kørende trafik. Åløbet er nu tørt, da der en nyere bro ved siden af.
 
Overkørslen ved Immervad bro.
 
Langs Hærvejen findes der masser af gravhøje, og denne her indeholder et gravkammer, hvor man kan se indgangen.
 
Nord for Bække, ved landevejen Vejle - Ribe, ligger et stykke Fredet Hærvej, som en lodsejer på et tidspunkt, selv tog initiativ til at frede.
 
I græsset skulle der angiveligt være gamle hjulspor, men de er efterhånden udslettet af naturens gang.
 
Vi sluttede dagen i Gødding Skov, hvor vi overnattede efter en begivenhedsrig dag.
 

 

Del 1 Padborg - Gødding Skov Del 2 Gødding Skov - Hald Sø Andre ture Ahrenkiels.dk