1 Mandø - Pintrip 195 2 Virkelyst - Pintrip 192 3 Fary Lochan - Pintrip 182 4 Søby 1 - Pintrip 159
5 Søby 2 - Pintrip 159 6 Bruunshåb - Pintrip 85 Andre ture Ahrenkiels.dk


 

Vi har i år indtil videre valgt udlandet fra, så vi fortsætter med at køre lidt rundt i dejlige Danmark. Hvert år den 13. juli har vi bryllupsdag, og selv Corona kunne ikke stoppe det. Jeg inviterede Jonna til at spise på Mandø Kro, da jeg ved at Mandø betyder rigtig meget for hende. Hun er kommet på øen fra hun var spæd, og senere i voksenlivet har vi været der sammen en del gange, og hver gang glæder vi os til gensynet.

Vi plejer at bruge campingpladsen, når vi er på Mandø, men via vort medlemskab af Pintrip, kan vi holde gratis ved Mandø Kro. Nu opstod ideen, at tage en uge med Pintrip pladser.

Den følgende beretning kalder vi derfor "Pintrip ugen"
 

Hvis man beslutter sig for selv at køre til Mandø, skal man benytte Låningsvejen, og være opmærksom på tidevandet. Man kan køre over når vandet er under + 50 cm, men vi kører altid over ved faldende vandstand, hvis man skulle få motorstop eller punktere undervejs. Se aktuel vandstand her. Vælg "vandstand" og scroll ned, og vælg herefter Mandø.
Der kommer så en graf, hvor man kan den aktuelle vandstand.
 
Eksempel for uge 30. Normalt er forskellen 175 cm, men vind og forskel på nipflod og springflod, har stor indvirkning, så nogle gange kan man ikke køre over ved lavvande, og andre gange kan man køre ved højvande. Kør altid over ved faldende vand.
 
Ved vejens start på fastlandet. Fotos fra Mandøcentret.
 
Mandø Museum og cykeludlejning.

 

Den nedlagte redningsstation har tjent forskellige formål. I 2020 var der en fotoudstilling af en engelsk fotograf, der besøgte Mandø i 50erne.
 
Siden vort sidste besøg, er der kommet en ny stormflodssøjle (til højre).
 
Mandø Kro og Traktorbusser, kører både til Fastlandet og Sælture til Koresand. Vi har været på Koresand mange gange, så det sprang vi over denne gang, men det er meget anbefalelsesværdigt.
Kroen brygger deres øl af malt og humle fra Fuglsang, men det kan kun nydes på kroen, da det ikke tappes på flasker.
 
Strandskader ses overalt på øen.

 

I Mandø by bor der under 30 mennesker, men alligevel er byen delt og i Nørby og Sønderby.
 
Brugsen er under ombygning. Den er øens samlingspunkt, og de driver også campingpladsen.
 
Mandø Kirke og Klokkestabel.
Sakset fra Wiki:
På kirkens loft står altid en kiste klar, i tilfælde af at ebbevejen er oversvømmet i længere tid end normalt. Mandø har en gammel skik som også praktiseres i nutiden. Når der sker et dødsfald går et medlem af den afdødes familie "bydemanden" til naboer og venner og beder folk komme til begravelsen. Herefter henter familien selv kisten på kirkeloftet og lægger den døde i. Graven graves ved hjælp af familie og naboer i fællesskab, hvorfor man får et usædvanligt bredt hul. Også begravelsen er anderledes end ellers. Efter talen i kirken går familien ud og sætter kisten i jorden. Præsten foretager jordpåkastelsen og velsignelsen, hvorefter familien fortsætter med at synge 2-3 salmer i kirken, indtil naboer har dækket og pyntet graven. Derefter går man atter ud til graven og slutter med at synge salmen. ”Krist stod op af døde”.
 
Kirkerummet med de gamle gevirer, der er fundet på øen, og skibene som nogle beboere har bygget.
 
I "Krudttårnet" kan man købe forskellige ting og sager.
 
Blandt andet dette sigende skilt.
 
Mandøpigen der kører og/eller sejler i Vadehavet.
 
Naturligvis skal vi havde Mandø lyng med hjem, der trods navnet ikke har noget med lyng at gøre. Planten hedder Tætblomstrende Hindebæger.
 
En heftig regnbyge kan ikke stoppe beslutsomme mennesker.
 
Mandø Mølle, der er restaureret og fuldt funktionsdygtig.
 
Floraen er meget varieret.
 
Der er mange fredelige vandreruter.
 
Det forstærkede dige med kanal og vejen inde på øen. Hvis vognen er under 3500 kg, er det muligt at køre hele øen rundt langs diget.
 
Det gamle dige mellem gl og ny Mandø har ikke mere nogen betydning.
 
Diget indgår nu i landskabet.
 
Gad vide hvad køerne kigger på?
 
Fårene var mere afslappede.
 
Insekter er meget velkomne på Mandø.
 
Mandø Bussen er det andet selskab, der kører traktorbusser til fastlandet, og om sommeren kommer der mange turister til øen. Man taler om 75.000 årligt og set i forhold til 33 fastboende er det mange.
 
På Låningsvejen hjem, skal der skæres Mandø lyng til Jonnas mors gravsted.
 
Planten trives godt på vaderne i de salte omgivelser.
 
Vi havde efter aftale med Pintrip værten Mandø Kro og Traktorbusser 2 overnatninger på stedet. Selve Pintrip pladserne ligger i et fredeligt hjørne, og ved højvande, når øen er isoleret, er der rigtig fredeligt.

Mandø Kro ID:3025 - Side195
Vort forbrug hos værten 650,- dkr for "bryllupsmiddag"
 


 

1 Mandø - Pintrip 195 2 Virkelyst - Pintrip 192 3 Fary Lochan - Pintrip 182 4 Søby 1 - Pintrip 159
5 Søby 2 - Pintrip 159 6 Bruunshåb - Pintrip 85 Andre ture Ahrenkiels.dk