Vilnius, hovedstad i Litauen

På vejen fra banegården og ind til den gamle by kommer man forbi torvehallerne, som er et stort marked for kød og grøntsager, men der findes stort set alt. I en nærliggende park ses et loppemarked med alskens ragelse, men måske også nogle guldkorn, hvis man skal tro sælgerne.

Den gamle bydel rummer mange interessante kirker, men vi var ved at være mætte af dem, så vi stak kun hovedet indenfor et par steder. Da det var søndag, blev vi derfor vidner til såvel en evangelisk luthersk barnedåb, som en katolsk messe i en stopfyldt kirke. Der er åbenbart ingen der anfægter turisternes besøg midt under messen, da kirkerne står åbne og turister kommer og går i en lind strøm, under hensyntagen til den igangværende højtidelighed.

Vilnius har også deres udgave af Christiania, nemlig fristaden Uzupis, som har vedtaget deres egne regler. På en væg er der opsat plader med de 41 regler der gælder for området. En af reglerne lyder således: Alle har ret til at dø, men det er ikke strengt nødvendigt, eller disse: Man behøver ikke forstå alting, og alle har ret til at lave fejl. Fristaden er et sammensurium af gammelt og nyt, men der ingen pusher street, så her hører sammenhængen op. Flere af de broer der fører over til staden er prydet med hundredvis af hængelåse, som fastgøres af nygifte, som tegn på evigt troskab, og for at sikre ægteskabet kastes nøglen derefter i floden.

Man får et rigtigt godt overblik over Vilnius, hvis man går op på bakketoppen eller tager med liften fra nationalmuseet til Gedimino Bokstas. Fra tårnet kan man se såvel den gamle by med alle tegltagene, som den nye skyline på modsat side af floden.

 

I denne hal var der kød så langt øjet rakte

 

Der var selvfølgelig også en frugt og grønt afdeling

 

Der var ingen grænser for hvad der kunne købes

 

En af broerne der fører over til fristaden Uzupio

 

Hængelåsene anbringes af nygifte, der kaster nøglen i floden som symbol på evig sammenhold

 

Det første man kommer til er denne hyggelige restaurant, hvor vi spiste kold rødbedesuppe!

 

Uzupio har også en havfrue

 

Domkirken i Vilnius har et fritstående klokketårn

 

Her ses 2 forskellige kirker som er naboer

 

Fra borgen har man en glimrende udsigt over det meste af Vilnius

 

Udsigt hen over nationalmuseet

 

På modsat side af floden ses den nye skyline

 
Forside denne tur næste side denne tur hovedside med "Signe og Viktor" ahrenkiels.dk