Gorm den Gamle

DatoStedKilde
Født :Omk 0895-Wikipedia, den frie encyklopæd
Død :0959Jelling sogn, Vejle amtWikipedia, den frie encyklopæd
Begravet :-Jelling storhøjWikipedia, den frie encyklopæd

Alder : 64
Stilling : Dansk konge ca. - 958

Noter : Gorm den Gamle
Dansk konge med sæde i Jelling. havde også tilnavnet" Løge", det vil sige "den dvaske".

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi:
'Gorm den Gamle Er i dag, navnet på Harald 3. Blåtands far. Men i kilderne hedder han alt muligt andet (Guttorm, Guthrum, Orm, Gorm Svends søn; kilde: Adam af Bremen, Gorm Englænder Saxo, Sno (betyder snog, orm) Roskilde Krøniken). Den ægte Gorm den Gamle var nok Gorms sted-oldefar, konge i Øst-England. se Konger af East Anglia, da der også var en Gorm den yngre i East Anglia.

Sagaerne siger at Gorm var søn af Kong Harde-Knud, som var søn af Sigurt Snogøje og adopteret af kong Gorm den Gamle, men Adam af Bremen har navnet: Gorm Svend søn, så Gorm var nok kun barnebarn af Harde-Knud, det passer også tidsmæssigt lidt bedre.

Gorm den Gamle nævnes første gang, som dansk konge 936, og kan tidligst være blevet dansk konge i 934, men han var først norsk konge og han døde 958/959 eller i år 965, hvis det kun var Tove, som blev begravet i Nordhøjen.

Gorm den Gamle var gift med Thyra (ifølge Jellingstenene hed hans kone Tove). Begge er gravsat i Jelling.

Parret blev måske først begravet i Nordhøjen i Jelling. Efterfølgende fik de så måske en kristen begravelse i kirken ved siden af højen, muligvis da deres søn Harald Blåtand blev kristen og rejste den store Jellingsten med indskriften:

"Harald konge bød gøre disse minder efter Gorm sin fader og Tove sin moder, den Harald som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne."

Kong Gorm rejste omkring 950 den lille Jellingsten med indskriften:

"Gorm konge gjorde kumler (minder) disse efter Tove sin kone Danmarks bod."

I 1978 fandt man skeletrester med mere under kirkegulvet. Desuden fandt man en mængde guldtråde, der havde været indvævet i en kongelig dragt. Gorms formodede knogler blev i en længere periode undersøgt og scannet på Nationalmuseet. Den 30. august 2000 blev Gorms knogler ført tilbage til Jelling Kirke. De blev lagt i et metalskrin i et støbt betonkammer foran koret i kirken. På dækstenen står indskriften:

"Kong Gorm højsat 959 og siden gravlagt her."

Hvis det virkelig er Gorm kan man konstatere, at han var 40-50 år da han døde, og at han var ca. 172 cm høj - en ret høj mand dengang. Han var ikke kraftig bygget, men som det hedder i rapporten "i lighed med de fleste midaldrende danskere til enhver tid, led han af slidgigt i den nederste del af rygsøjlen".

Gorm havde gigt. Det er stort set det eneste, man med nogenlunde sikkerhed ved om den konge, der betragtes som den egentlige stamfader til hele den danske kongeslægt, og som man via stamtavlerne - godt nok ad mange snørklede veje - kan føre vor nuværende dronning tilbage til.

Den lille Jellingsten er en Runesten, som stå foran Jelling kirke.
Næsten ord ret oversat;
GORM KONGE GJORDE DØDEMINDER DISSE EFTER THORVI SIN KONE DANMARKS BOD

frit oversat til nudansk:
Kong Gorm lavde dette gravsted for sin kone Tove Danmarks pryd.
eller:
kurmr kunukr karthi kubl thusi aft thurui kunu sina tanmakar but
Gorm konge gjorde kumler disse efter Thyra kone sin danmarks bod
Stenen er nu placeret mellem de to høje nær Den store Jellingsten, men dens oprindelige plads kendes ikke. I 1600-tallet lå den ved kirkens dør.ÆgteskabBørn
- Thyra Danabod Omk 0918 - Harald Blåtand af Danmark
Omk 0925 - Knud Dana-est Gormssøn
Omk 0930 - Gunhild Gormsdatter

Gorm den Gamle
* Omk 0895
† 0959

-
-

-
-

-
--
-
-
--
-

- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -

Win-Family v.6.0Webmaster -------- Homepage11 Jan 2022