1 Mandø - Pintrip 195 2 Virkelyst - Pintrip 192 3 Fary Lochan - Pintrip 182 4 Søby 1 - Pintrip 159
5 Søby 2 - Pintrip 159 6 Bruunshåb - Pintrip 85 Andre ture Ahrenkiels.dk

 

Og nu til noget helt andet. For nogle år siden var vi Skotland, hvor vi blandt andet så en række whisky destillerier, især på Islay, som er kendt for både tørvede og røgede whiskies. Der er de seneste år dukket en række destillerier op i Danmark, så vi ville gerne se et af dem, og valgte faldt på Fary Lochan, der blev grundlagt af Jens Erik Jørgensen, og nu drives af hans børn.
Vi købte en rundvisning med 2 smagsprøver, og det blev vældig interessant. Destilleriet drives med håndkraft og meget lavpraktisk, i forhold til de store "fabrikker" i Skotland. Vi vil kort gennemgå processen på en forståelig og populær måde. Fremstilling af spiritus er ret enkelt, og gennem tiderne er der brændt meget sprit i kældre og udhuse.
Kort sagt,- skal man have en sukkerholdig væske, som tilsættes gær. Ved gæring omdannes sukkeret til CO2 og Alkohol. Procenten afhænger af sukkerindholdet, men gæringen stopper normalt ved 8 - 10 %.
Efter gæring skal væsken destilleres for at få en højere alkoholprocent. Det foregår ved at man varmer den op til ca. 80 grader, hvorved alkoholen fordamper, og dampen føres videre til en køler, hvor den fortættes til alkohol.
Ved whisky destillation vil man gerne have nogle forskellige olier med fra destillatet, så derfor øger man temperaturen. Punktet hvor man stopper processen er en hel videnskab for brygmestrene, og det bygger på erfaring og næse for jobbet.
 
Når man ankommer til Fary Lochan, kan man læse om virksomheden, uanset om der er åbent eller lukket.
 
Vi ser her kornlageret, som består at færdig malt, som købes hos Fuglsang i Haderslev. Forbruget af malt er så lille, at det ikke er rentabelt selv at producere det. Malten består af byg, der er lagt til spiring, hvorved stivelsen omdannes til sukker.
Malten kværnes, så man har en portion der består af groft, mellem og finmalet malt, hvilket sikrer at man får mest mulig ud af malten.
 
Den kværnede malt hældes i et kogekar, og varmes i nogle timer ved forskellige temperaturer.
 
Efter opvarmning pumpen væsken over i en køler, og bundfaldet i kogekarret hentes af en landmand der fodrer svin med det.
 
For at opnå den eftertragtede røgsmag, tørres en del af malten i denne konstruktion, som er opfundet af Jens Erik. Som eneste destilleri i Verden bruges der brændenælder til røgen (I Skotland bruges overvejende tørv). Kort fortalt lægges der brændenælder på glødende træ, og røgen der dannes ledes videre til kassen, hvor malten ligger på en rist, så røgen kan trænge igennem og afgive noget smag. Der er rigelig med brændenælder i skoven.
 

Efter gæringen skal mæsken destilleres, og i første omgang hæves akoholprocenten til ca. 28 %. Apparatet hedder en wash still, og er designet at Jens Erik, men fremstillet i Skotland. For at få mange olier med, er halsen en del kortere end på traditionelle wash stills.
 
Til slut destilleres der på en spirit still, hvorved alkoholprocenten kan hæves lige højt som man ønsker. Det er her brygmesteren kommer på prøve, for hvornår er der olier nok med, og ikke for meget. Det første og sidste af destillatet er ikke særlig godt, så det får en omgang mere. I Skotland hælder man normalt dette tilbage i wash still for at hæve alkoholprocenten i næste produktion.
 
Nu mangler der kun den lange lagringstid, hvor alkoholen vandes ned til 63% og hældes på fade af forskellig art. De fleste er brugte bourbon og sherryfade, men også romfade og andet kan bruges.
 
Jonas gav Jonna og jeg en fornem rundvisning, så tak for det Jonas.
 
Fary Lochan har investeret i en maskine, der kan sætte etiketter på flaskerne, og det er faktisk den eneste proces der foretages maskinelt. Tidligere satte man etiketter på med håndkraft, men det var meget tidskrævende.
 
I butikken er der et fint udvalg af snaps, gin, rom og naturligvis whisky. Vi smagte 2, som uden at være prangende efter vores smag, var udmærkede. Kendere er dog begejstrede for flere af deres whiskies, men smag er jo meget individuelt.
 
Jens Eriks vandhul med guldfisk. Hør historien når i besøger stedet.
 
Autocamperpladsen er placeret ved nogle vinstokke bag destilleriet. Omgivelserne er rolige, men ind imellem kommer et tog forbi i skoven til venstre.

Fary Lochan Destilleri ID:3010 - side 182.
Vort forbrug hos værten 300,- dkr for rundvisning og 2 smagsprøver.
 

 

1 Mandø - Pintrip 195 2 Virkelyst - Pintrip 192 3 Fary Lochan - Pintrip 182 4 Søby 1 - Pintrip 159
5 Søby 2 - Pintrip 159 6 Bruunshåb - Pintrip 85 Andre ture Ahrenkiels.dk