Utah Beach

Den vestligste strand hvor D-dagen fandt sted fik kodenavnet Utah Beach, og på vej ud dertil møder man et mindesmærke for de 800 danske søfolk, som frivilligt deltog i invasionen, da Danmark jo ikke havde nogle militære enheder på dette tidspunkt. Ved selve stranden ligger vel nok det mest interessante museum af dem vi har set. Ud over det historiske og filmene som alle museer viser, ser man her både fly, kampvogne og andet isenkram. Der står blandt andet et flyveklar B 26 bombefly, som er et ud af 6 bevarede. Udenfor en del monumenter og en flot sandstrand. Utah Beach landgangen var en af de letteste, både på grund af et svagt tysk forsvar og den massive bombning, som amerikanerne havde foretaget forinden. Der blev også natten til D-dag nedkastet mange faldskærmstropper i baglandet, hvoraf mange druknede i de sumpede områder. I landsbyen St Mere Eglise ser man stadig en faldskærmsmand hænge i kirketårnet. Der er dog tale om en dukke, som skal forestille den verdensberømte John Steele, der havnede der i sin faldskærm. Da der landene mange i og omkring byen, kom det til skudvekslinger med tyskerne, og vores ven i kirketårnet blev såret i benet, han var jo et let offer. I stedet for at forsøge at kravle op spillede han død, og efter nogen tid, da tyskerne var nedkæmpet, blev han hjulpet i sikkerhed af kammerater. John Steele er stadig byens helt, og St. Mere Eglise var den første franske landsby, der blev befriet. Der er naturligvis et museum i byen, men det sprang vi over. Vi er blevet mætte af D-dag for denne gang og søgte i stedet hen til den lille hyggelige campingplads i byen.

 

 

Kort før man kommer ud til selve Utah Beach møder man dette monument, som er til ære for de ca. 800 danske søfolk som deltog.

 

Der er naturligvis et museum ved Utah Beach, måske det bedste af alle  D-dags museer?

 

I en "hangar" står dette flyveklare B26 bombefly. Bemærk navnet "Dinah Might", som er en omskrivning af "dynamite", der var øgenavnet for et af besætningsmedlemmerne. De gule streger indikerer antallet af togter, og der er også nogle på modsat side, hvis jeg husker rigtigt!

 

Ude på stranden står dette monument

 

Et stykke fra kysten ligger byen St. Mere Eglise med kirken hvor faldskærmssoldaten John Steele hang i nogle timer

 

Nu hænger der en dukke, som tiltrækker mange turister. John Steele har stadig heltestatus i byen.

 

St. Mere Eglise var den første landsby der blev befriet efter invasionen. USA´s flag hænger stadig side om side med det franske.

 

Vandpåfyldning på den lokale campingplads foregår således

 
Oversigt denne tur         Næste        Forrige          Hovedsiden          ahrenkiels.dk